Підсумки року

«З Новим Роком! З Новим щастям!», – деколи ще можна почути це доволі заяложене новорічне привітання. І, напевно, мало хто задумувався над тим, що не так зі щастям «старим», якщо зичать нове? Певно, мало хто зможе дати ґрунтовну відповідь на це запитання, а зичать «нове щастя» просто за звичкою. Але це, по суті, не так і важливо, особливо зважаючи на те, що приніс усім нам 2020-й рік.

Загалом, ще рано підводити підсумки цього року, адже багато подій, які стали так би мовити, його «візитною карткою», ще тривають у часі, і тому завчасно підводити цим подіям остаточні підсумки, проте варто спробувати поглянути на них зі сторони, щоб отримати з цього для себе якусь користь. Отже, зважаючи на все це, спробуємо задатися питанням: чим же запам’ятався 2020-й рік?

Звичайно ж, пандемією (між іншим, слово яке стало відомим для багатьох саме в 2020-му) самі знаєте якої хвороби і тією істерією, які відбувалася навколо неї. Істерія, між іншим, вирувала передусім серед населення більш заможних і розвинутих країн, ніж країн так званого «третього світу». Чому так?

Більш за все, у менш заможних країнах через житейські складнощі люди не забули, що вони смертні, тому і нову хворобу сприйняли не як, фігурально висловлюючись, передвісник кінця світу, а як ще одну з низки інших не менш небезпечних хвороб, що здатні забрати твоє власне життя і життя твоїх близьких будь-якої миті. У країнах колективного Заходу такого досвіду більшість людей на їх щастя не має, тому і відреагували на явну загрозу їх життю так бурхливо.

Але в масовому карантині, що був викликаний пандемією, є один негативний момент, який вже дає про себе знати. А з часом його вплив може набути таких величезних масштабів, що перевершить за наслідками вплив самої хвороби. Маємо на увазі явище, яке отримало назву «соціальна дистанція». Багато людей були настільки налякані ризиком заразитися, що встановили цю дистанцію всередині родин, звичного кола спілкування та знайомих.

І не тільки встановили цю «дистанцію», але призвичаїлися до неї, зробивши її своєю другою натурою, набули, так би мовити, новий «стиль життя». Хоча нового в цьому стилі насправді нічого немає, адже самотність, а саме її породило «соціальне дистанціювання», супроводжує людство з давніх-давен. От тільки на сьогоднішній день корисність самотності отримала наукове обґрунтування. Раніше ж більшість людей намагалася якраз самотності уникнути, вбачаючи в ній зло. Тепер же наука заявляє, що це безперечне благо.

Хто правий у цьому питанні, а хто – ні, має вирішувати кожен. Зі свого боку хотілося додати, якщо надбанням 2020-го року стала загальна «соціальна дистанція», то дійсно варто зичити оточуючим у прийдешньому році Нового щастя, бо «старе» щастя явно «щастям» назвати не можна.

Редакція сайту