Дев’ята заповідь для чоловіків

А от і дев’ята заповідь для чоловіків. Звучить вона таким чином:

“Постарайся зробити її життя красивим!”

Хтось із сестер одного разу сказав мені, що цю заповідь потрібно було поставити першою, і .. єдиною. Ну, що ж, цікаво було б дізнатися в братів, яку б одну заповідь вони залишили для сестер. Я б особисто залишив попередню. І, проте… Життя жінки також досить важке. Про це повною мірою можуть судити тільки самі жінки. Нам, чоловікам, судилося знати про це тільки за тими заповідями, які дав нам Господь. А вже Він-то точно знає, у чому їх нужда. Мені також дуже імпонує ставлення до своїх дружин чоловіків зі сходу. Я не знаю, що думаєте про це ви, але особисто я з великою повагою ставлюся до людей кавказької національності. Усе в них якось розміряно: і порядок у сім’ях є, і турбота один про одного. Якби я був джигітом, то сказав би про свою дружину приблизно так:

– Мая дженщіна дальжна жит красиво!!!

В ідеалі, так воно і повинно бути: жінка зайшла додому, а там усе зроблено для неї! Усе влаштовано так, щоб їй було максимально комфортно! Усе з урахуванням її побажань! У цьому, брати, я сам прагну бути відкритим до будь-якого прожекту своєї дружини. Влаштований побут – це дуже багато означає для жінки. Як кажуть у світі: “Ключ від “Мерседеса” підходить до будь-якого жіночого серця”. Звичайно, ми, християни, не зовсім згодні з цим твердженням, але щось у цьому є. Не всім, зрозуміло, “Мерседес” по кишені, але це і не завжди обов’язково.

Жінки в нашій культурі поки що досить невибагливі, хоча самий мінімум, брати – це все ж наша відповідальність. Жінка, як пані у своєму домі, як хазяйка, дуже чутлива до того, якщо її дім “не на рівні”. Чоловіки ставляться до цього простіше, але одруженому чоловікові краще б дивитися на це очима дружини. Це її вотчина, а він у ній васал (якщо слово “васал” не зрозуміле, то можете замінити його на “слуга”). Зглянеться до всього, що для вас не суть принципове. Якщо їй від цього буде добре, то і вам буде добре. Вже чим-чим, а влаштуванням побуту дозвольте керувати дружині. По-хорошому!!! Вашою ж участю буде все це сплатити. “Кохано, я так тебе люблю, що не можу висловити це!” – іноді кажуть чоловіки. “Вирази це грошима, коханий!” – відповідають їм мудрі дружини. І не скупіться – окупиться щасливими очима! (Звичайно, якщо щасливі очі дружини для вас щось означають)!

І от ще що. Згляньтеся до невеликих примх. Не ваших, зрозуміло, а її. Це також потужний антистресовий чинник. Краса життя для жінки полягає не лише у влаштованому побуті. Вона також і в красі стосунків, які в її очах полягають у певній свободі бути самій собою. Без жодної підозри на автономність. Навпаки, жінка має бути навчена досвідом сімейного життя: “Мій чоловік піклується про мене. Він звичайно зрозуміє мене. А мені так потрібна невелика розрядка!”

Особисто я, зізнаюся, не дуже люблю ходити ринком. Я там нудьгую. Але мені подобається ходити за Тамарою, носити сумки, терпляче стояти доки вона щось вибирає, спостерігати за нею. Моя хазяєчка! І звідки вона все знає, що можна брати, а що не варто. Якось шукали ми їй туфлі. Я теж неосвічено-ліниво розглядав прилавки, і раптом побачив те, що вразило мою уяву. Це були потужні, на товстій гумовій підошві туфлі. Зроблені вони були не інакше як із шахтної гумотросової стрічки. Зносу їм, я  відразу збагнув, просто не буде. Саме це я і сказав моїй дружині, звертаючи її увагу на мою “знахідку”. Я ніколи не забуду тих очей, які вона на мене підняла. Я відразу зрозумів, що сказав щось не дуже розумне. “Ти що! На що вони схожі?” – сказала вона мені. Я відійшов і перестав втручатися в процес. І після цього моя дорога дружина купила та-кі-і туфлі, які за моїми чоловічими поняттями дійсно не були схожі “ні на що”. Але їй подобалося, і я… похвалив! Приємно робити свою дружину щасливою! Дивні, правда, ці жінки! Але якщо це не дуже дорого, то, будь ласка, будь-який їх каприз за наші гроші.

І останнє з приводу “красивого життя”. Підтримати її при посадці в автобус, знайти місце і влаштувати її на ньому, подати їй руку на виході; нести важкі речі; подати їй пальто (я, звичайно, хотів сказати норкову шубу); відкрити перед нею двері, допомогти їй пройти незручне місце і так далі – це той великий перелік знаків уваги, в яких наші дружини повинні “тонути” з головою. Чи не так, це гідна подяка за їх турботу про нас?